Lukijat

tiistai 23. huhtikuuta 2019

Koraani ja sharia-laki islamissa





                   

Koraani ja sharia-laki islamissa


    Tehnyt : Peppi Ticklén 7p



                             KORAANI


   Koraani on muslimien pyhä kirja. Koraani sisältää siis 114 eri lukua missä kerrotaan mm. maailman ja ihmisen luomisesta sekä siitä kuinka uskovat ihmiset pääsevät taivaan paratiisiin ja epäuskoiset joutuvat helvettiin. Koraani sisältää myös ohjeita naisten pukeutumisesta, kuten huiveista ja hijabeista. Mutta tämmöisissä henkilökohtaisissa tilanteissa ihmiset tulkitsevat omalla mielellään ja harkitsemuksellaan tilanteita ja omaa itseään, jolloin esimerkiksi huivia ei ole pakko käyttää, jos ei sitä halua tai kokee sen epäsopivaksi itselleen.

Kuvahaun tulos haulle koraani

Koraani on aito vain arabian kielellä, mutta muillakin kielillä sitä löytyy ihmeellisestä maailmastamme. Tarinan ja muslimien uskon mukaan enkeli Gabriel saneli koko Koraanin Muhammadille arabiaksi, Muhammadin kirjoittaessa lauseet sanatarkasti ylös kirjaan.

Koraania on vaikea lukea ja lausua, jotenka muslimit arvostavat ihmisiä ketkä pystyvät tai osaavat lausua Koraania hyvin. Myös sen ulkoa osaaminen on arvostettua. Koraania saatetaan myös laulaa eli resitoida uskonnollisesti, sen ajatellaan hyödyntävän ihmistä ja hänen elämäänsä.

Koraania luetaan monessa eri tilanteessa. tämmöisiä tilanteita ovat mm. lapsen nimiäiset, naimisiin meno tai kun ihminen haudataan. Koraani otetaan myös esille usein rukoushetkien aikana. 

Koraani on siis muslimeille erittäin tärkeä kirja, joka tuo turvaa ja uskonnollisuutta. Koraania tietenkin kohdellaan erityisellä kunnioituksella, sillä se on pyhä kirja. Jotkut muslimit uskovat sen tuovan voimaa ja turvaa, vaikka ihan läsnäolollaan talossa. 


Youtubesta ja muualta netistä löytyy paljon erilaista tietoa ja videoita missä ihmiset mietiskelevät Koraanin lakia ja sääntöjä. Harvempaan videoon törmäsin missä ihmiset olisivat oikeasti lukeneet pyhää kirjaa ääneen.                              

JOS VIDEO EI TUOSTA YLHÄÄLTÄ MENE PÄÄLLE, NIIN TÄSSÄ LINKKI.                    


        SHARIA-LAKI


Sharia-laki on siis islamien mukaan Jumalan antama muuttumaton laki ihmisille.
 Sharia itsessään tarkoittaa tietä ja muslimit ajattelevat sen johtavan ihmisen pelastukselle ja hyvälle elämälle. Lain pääasiallinen tehtävä on ohjata muslimeja elämään Jumalan tahdon mukaisesti ja hyvin.

Kuvahaun tulos haulle sharia law

Laki sisältää muslimeille ohjeita, uskonnollisia velvollisuuksia ja ohjeita islamilaisesta elämäntavasta, kuten hautajaisista tai ruokailusta. Se sisältää myös sääntöjä perhe-elämästä. Lakien mukaan perheen mies voisi ottaa itselleen useammankin vaimon, mutta heitä pitäisi kohdella kaikkia saman arvoisesti.

  Laki esimerkiksi kieltää kokonaan alkoholin juomisen sekä sianihan syömisen. Laki sisältää siis paljon erilaisia hiukan elämää rajoittavampia sääntöjä tai suosituksia. Jos lihaa haluaa nauttia sen islamilaisten sääntöjen mukaisesti kuuluu olla tietyllä lailla teurastettua halal-lihaa.

(halal : arabiaa ja tarkoittaa puhdasta tai sallittua)

Kuvahaun tulos haulle sharia law

Sharia laista on monia eri mielipiteitä ympäri maailmaa.
Kuvahaun tulos haulle sharia law
Monet ihmiset, jotka eivät ole muslimeja ajattelevat yleensä islamilaisten lain sisältävän paljon epätasa-arvoisuutta koskevia kohtia sekä elämää rajoittavia suosituksia. Osa negatiivisista lakipalautteista pitävät paikkaansa, kuten Sharian epätasa-arvoiset tekstit sekä kohdat, jotka polkevat naisten oikeuksien päältä saattavat olla yleisiä.

 Sharia-laki jakaa siis todella paljon erilaisia mielipiteitä ympäri maailmaa, mutta tärkeää silti muistaa, että se sisältää sekä hyviä, että huonompia kohtia itsessään.

SHARIAN JA KORAANIN EROAVAISUUDET JA YHTENÄISYYDET

Koraania ja Sharia-lakia saatetaan usein sekoittaa tarkoituksetta keskenään, mutta niin ei pitäisi tapahtua, sillä ne ovat kaksi eri asiaaa, jotka johdattelevat ja täydentävät toisiaan!!!

Sharia-laki on joukko Koraanissa olevia sekä profeetta Mohammadin elinaikanaan antamia lainopillisia ohjeita elämän eri tilanteisiin. Eli Koraani on vähän niin kuin Sharian tärkein osa-alue. Sharia-laki itsessään on siis paljon laajempi, kuin Koraani.

Koraani liittyy enimmäkseen vain ohjaamaan ihmisiä hyvään elmään ja muslimilaiseen elämäntapaan Jumalan tahdon mukaisesti, tietysti. Heidän pyhänä kirjanaan.

 Sharia puolestaan sisältää samaa (Koska Koraani on Sharian tärkeä osa-alue) asiaa osittain kuin pyhässä kirjassa, mutta myös sääntöjä ja tavoitteta sekä suosituksia elämästä, pukeutumisesta, ruokailusta ja erilaisista tapahtumista, kuten avioitumisesta. Heidän tärkeänä lakenaan.

Kuvahaun tulos haulle sharia ja koraani



Sharian ja Koraanin sekoittamisesta, eroavaisuuksista ja samanlaisuudesta kirjoitetaan ja kuvataan paljon erilaisia kirjoja tai videoita.



Tässä yksi löytämäni esimerkkikirja aiheesta.










KIITOS!

1 kommentti:

  1. Erittäin perusteellisesti tehty työ, Peppi! Kiitettävä julkaisu, jossa tuot esille asioita Koraanista ja shariasta paljon laajemmin kuin tehtävänanto edellytti. Hienoa!

    VastaaPoista