Lukijat

sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Juutalainen laki ja ruoka


Tekijät: Tommi ja Teemu
Juutalainen ruokakulttuuri perustuu uskonnollisesti puhtaaseen košer-ruokaan, joka tarkoittaa että ruoka 
on uskonnollisesti hyväksyttävää ja puhdasta. Ruokaan liittyvät määräykset tulevat Toorasta.

Eläinruoista puhtaita ovat mm. sellaiset märehtijät, joilla on kaksijakoinen sorkka, suomulliset kalat ja 
siipikarja. Eläimet tulee teurastaa ja valmistaa tietyllä tavalla, jotta se olisi hyväksyttävää. Eläimiä tulee 
kunnioittaa ja teurastus tulee tehdä mahdollisimman kivuttomasti. Esimerkiksi vasikkaa ei saa teurastaa
emon läheisyydessä.

Puhtaita märehtijöitä ovat lehmä ja lammas, puhveli ja kirahvi  mutta esim. sika, hevonen, jänis, aasi ja kameli eivät ole puhtaita, joten niiden syöminen on kiellettyä. Myöskään villi- ja petoeläimia ei saa syödä. Kaikkien eläimien veri on myös kiellettyä, ja siksi ne on teurastettava avaamalla kaulavaltimo veitsellä ja 
valutettava veri ulos. Tämän teurastusmuodon nimi on šehita

Siipikarjasta kelpaavat kana, ankka, kalkkuna ja kyyhky, kiellettyjä ovat petolinnut. Kananmunat ovat sallittuja.

Kaloista sallittuja ovat ne joilla on suomut ja evät, Esimerkiksi ankerias ei ole sallittu. Äyriäiset ovat kiellettyjä.

Ruoan valmistukseen ja tarjoiluun liittyy myös paljon sääntöjä, esimerkiksi lihaa ja maitotuotteita
ei saa tarjota samalla aterialla. Edes voita ei voida tarjota lihan kanssa. Keittiövarusteisiin kuuluvat myös erilliset keittoastiat ja ruokailuvälineet liha- ja maitoruoille.

Hedelmät ja kasvikset, viljatuotteet ja palkokasvit ovat sallittuja, ja niitä voidaan tarjota sekä lihan että maitotuotteiden kanssa.



Jachnun, jemeninjuutalainen taikina-ateria, kuvattuna ravintolassa Tel Avivissa












1 kommentti:

  1. Hyvä, että saitte tehtyä. Tämä täydentää mukavasti koevastauksianne teillä molemmilla!

    VastaaPoista